Psikanalitik Terapide Rüyaların Kullanımı

Uykuların eşlikçisi olan rüyalar, tarih boyunca birçok farklı şekilde anlamlandırılmaya çalışılmıştır.

Uykuların eşlikçisi olan rüyalar, tarih boyunca birçok farklı şekilde anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Örneğin, din insanları rüyaları tanrılardan gelen bir mesaj olarak düşünürken, Antik Yunan'da rüyalar bir bakıma haber veren kehanet niteliği taşımıştır. Mezopotamya’da ise rüyaların ilahi bir anlam barındırdığına inanılmıştır. Genel olarak, rüyalar kendinden yüce bir "şeyin" kişiyle iletişim kurma yöntemi ya da yüce olanla bağlantı kurma aracı olarak görülmüştür.

Aristoteles, rüyada görülenlerin bireyin gündelik yaşamındaki ruh hali ve bedensel durumu ile ilişkili olduğunu savunmuştur. Modern tıbbın babası olarak nitelendirilen Hipokrat ise rüyaların bedensel sağlık durumu ile bağlantılı olduğunu düşünmüştür. Ona göre, rüyada görülen bedensel ağrılar, teşhis için birer delil niteliği taşır.

Ruh sağlığı alanında ise psikanalizin kurucusu Sigmund Freud, rüyaların kişinin ruhsallığına dair birer sızıntı olduğunu öne sürmüştür. Dolayısıyla rüyalar bilinçdışını anlamak için kıymetli bir öğedir. Freud'a göre rüyalar, kişinin farkında olmadığı arzuları ve çatışmaları içerir. Rüyadaki gizlenmiş her bir öğenin bir anlamı vardır. Kişi için zorlayıcı olan bu çatışmalar ve açığa çıkması istenmeyen arzular, rüyalarda sansüre maruz kalır ve bu yüzden değişime uğrar. Değişime uğrayan rüya malzemesi ise kişinin iç dünyasına dair semboller barındırır.

Psikanalitik kurama dayanan psikanalitik psikoterapide de rüya çalışması bireyi anlamak için değerli bir yer tutar. Kişi, rüyada yaşadıklarını aktarırken, terapist bir yandan bu rüyadaki sembollerin kişinin ruhsallığı bağlamındaki anlamını düşünür. Önemli veya önemsiz detaylar yoktur, rüya bir metin olarak tümüyle terapist tarafından önemsenir. Psikanalitik psikoterapi, rüyadaki sembolleri genelleştirmektense, bireyin özgün yaşam deneyimlerine ve içsel dinamiklerine göre yorumlar. Rüyanın anlamı ise danışanın çağrışımlarıyla ortaya çıkar, her rüyanın, her bir sembolün ve simgenin bu nedenle danışan özelinde ele alınması gerekmektedir.

Klinik Psikolog Can Toğa

 

Kaynakça

Bağlam Yayınları. (2005). Psikanaliz yazıları 1: Yüzyıl sonra düş ve düşlerin yorumu. Bağlam Yayıncılık.

Bulkeley, K. (2008). Dreaming in the world's religions: A comparative history. New York University Press.

Demirhan Erdemir, A. (2022). HİPOKRAT’IN TIP TARİHİNDEKİ YERİ VE BAZI SONUÇLAR. Anadolu Tıbbı Dergisi, 1(1), 1-14.

Freud, S. (2022). Rüyaların yorumu (Die Traumdeutung). (Çev. Y. Birkan). Bağlam Yayıncılık. (Orijinal eser 1899'da yayımlanmıştır).

Osmanoğlu, Ö. (2017). Aristoteles’in Rüya Teorisi ve "Rüyalar Üzerine" Adlı Eserinin ÇevirisiÜsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4, 139- 173.

https://doi.org/10.32739/uskudarsbd.3.4.35


Diğer Haberler